Menu strony

Strona główna

Produkt

Nietolerancje Pokarmowe IgG

Cena badania w zależności od wyboru profilu:

955,00 2150,00 

Nietolerancje Pokarmowe IgG Genom- Diagnostyka Medyczna
Nietolerancje Pokarmowe IgG Genom- Diagnostyka Medyczna

Nietolerancje Pokarmowe IgG

Reakcje IgG
są opóźnionymi nadwrażliwościami wywołanymi przez żywność, których nie można stawiać na równi z powszechnymi alergiami. Rozwój przeciwciał IgG – szczególnie tych z podklasy IgG4 – jest promowany przez zwiększoną przepuszczalność błony śluzowej jelit (zespół nieszczelnego jelita), co prowadzi do zwiększonego kontaktu komórek odpornościowych z alergenami pokarmowymi. Kiedy szczelne połączenia tworzące barierę w jelicie nie działają prawidłowo, większe substancje mogą „przeciekać” przez nie, powodując reakcję immunologiczną. Ta odpowiedź immunologiczna może skutkować produkcją przeciwciał IgG przeciwko pokarmom.
Nietolerancje Pokarmowe IgG a dieta i styl życia
Istnieje wiele czynników związanych z dietą i stylem życia, które przyczyniają się do zwiększonej przepuszczalności jelit. Mogą być to długotrwałe antybiotykoterapie i inne leki uszkadzające mikrobiotę jelitową, zakażenia przewodu pokarmowego, choroby zapalne jelit, alkohol, zanieczyszczenie środowiska, długotrwałe i forsowne ćwiczenia lub stres. Skutkuje to reakcją na antygeny i zwiększoną produkcją przeciwciał specyficznych dla alergenu, które następnie można określić w badaniach laboratoryjnych. Przeciwciała IgG mogą wywołać reakcję po upływie wielu godzin lub nawet dni od zadziałania bodźca, co powoduje trudności w określeniu bezpośrednich zależności pomiędzy ekspozycją na określone składniki pokarmowe, a pojawieniem się określonych problemów.
Objawy nietolerancji typu IgG 1-3
Objawami nietolerancji typu IgG 1-3, mogą być: mdłości, uczucie pełności, odbijanie, gazy, biegunki, wzdęcia, zaparcia. Objawami nietolerancji typu czwartego (IgG4), mogą być: trudności z zasypianiem i przewlekłe zmęczenie, zmiany zachowania, stany lękowe, migreny, bóle stawów i kości, zaburzenia widzenia, różnego rodzaju zmiany skórne. U dzieci z problemem rozwojowym zazwyczaj wykonuje się badanie IgG4.
Analiza przeciwciał IgG-/IgG4
w celu określenia nietolerancji pokarmowych jest w rzeczywistości przedmiotem kontrowersyjnych dyskusji, jednak badania potwierdzają wielokrotnie, że jest to pomocny i wartościowy wskaźnik. Potwierdza to także ponad 10 lat doświadczeń w zakresie analiz najbardziej czołowych laboratoriów na świecie. Po wyeliminowaniu silnie reagujących pokarmów – w zależności od podstawowej choroby – obserwuje się zmniejszenie dolegliwości w 60-80% przypadków.
Kiedy należy rozważyć badanie na obecność przeciwciał pokarmowych IgG?
Badanie niekorzystnych reakcji na pokarmy jest przydatne dla osób, które podejrzewają, że jakiś pokarm jest odpowiedzialny za wywołanie ich objawów, ale nie potrafią do końca określić, który z nich. Obecność krążących przeciwciał może mieć różny wpływ na każdego pacjenta. Krążące przeciwciała pokarmowe IgG nie są diagnostyczne dla konkretnego stanu, ale wskazują na odpowiedź immunologiczną na dany pokarm. Odpowiedź immunologiczna może być normalną reakcją, która niekoniecznie powoduje objawy. Dlatego wyniki badań powinny być zawsze rozpatrywane w kontekście ogólnego obrazu klinicznego.
Najczęściej nietolerowane produkty:
Pszenica, gryka, żyto, ryż, drożdże piekarskie, mleko, dorsz, krewetki, wieprzowina, jajko, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, migdały, jabłko, kiwi, banan, ziemniak, pomidor, cebula, grzyby, marchew, fasola zielona, musztarda i soja. Badanie IgG Fodmap ocenia 190 produktów spożywczych. Obejmuje szeroki zakres pokarmów, powszechnych w dietach zachodnich, azjatyckich i śródziemnomorskich. Dodano także marker alergii na konopie, ponieważ są one obecnie powszechne w żywności lub jako medyczne CBD. Badanie może zostać wykonane zarówno w surowicy, jak i krwi włośniczkowej z palca tzw. BloodSpot. Test IgG Food MAP wykrywa wszystkie przeciwciała pokarmowe z większą precyzją niż testy ELISA, dzięki doskonale opracowanej technologii.
Literatura:
1. Mullin G, et.al. Testing for Food Reactions: The Good, the Bad, and the Ugly. Nutr in Clin Pract. 2010; 25(2):192-198. 2. Zar, S., Benson, M. J. & Kumar, D. Food-specific serum IgG4 and IgE titers to common food antigens in irritable bowel syndrome. Am. J. Gastroenterol. 100, 1550-1557 (2005). 3. Turnbull, J. L., Adams, H. N. & Gorard, D. A. Review article: Diagnostyka i postępowanie w alergii pokarmowej i nietolerancji pokarmowej. Aliment. Pharmacol. Ther. 41, 3-25 (2015). 4. Atkinson W, et. al. Food Elimination Based on IgG Antibodies in Irritable Bowel Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Gut. 2004;53:1459-1464.