Wszystkie Badania Bazowe Jelit stanowią szeroką analizę kału i opierają się o standardową hodowlę mikrobiologiczną. W odróżnieniu do amerykańskich badań np. CSA, zawierają ilościowe i jakościowe przedstawienie parametrów bakteryjnych/drożdży wyrażoną w jtk/g.
Ujawniają ważne informacje na temat wszelkich przyczyn powszechnych objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak gazy, wzdęcia, niestrawność, bóle brzucha, biegunka i zaparcia. Analiza wykorzystuje markery stanu zapalnego, takie jak kalprotektyna służące do odróżnienia chorób zapalnych jelit (IBD) od jelita nadwrażliwego (IBS). Wraz z wywiadem klinicznym może być użyty do oceny stanu zdrowia pacjentów, których objawy sugerują infekcję przewodu pokarmowego lub dysbiozę (niezrównoważony mikrobiom jelitowy).
Badanie składu samej mikrobioty jelitowej
Badania Bazowe Jelit oprócz sekcji mikrobiologicznej, za pomocą której można ustalić skład mikrobioty jelitowej, w tym niekorzystne przerosty bakterii i drożdży, poszerzone są o inne parametry, m.in. oceniające trawienie i wchłanianie, a także markery stanu zapalnego. Taki całościowy obraz daje możliwość dobrania dla pacjenta odpowiednich szczepów probiotycznych, co bez tych dodatkowych parametrów obiektywnie nie byłoby możliwe. Badanie składu samej mikrobioty jelitowej nie ma takiego znaczenia klinicznego i trudno tylko i wyłącznie na tej podstawie opracować terapię.
Badanie Bazowe Jelit Profil Stres
analizuje wszystkie parametry z podstawowej wersji badania, ale dodatkowo zawiera również ocenę poziomu histaminy i zonuliny.
Podstawową wersję tego badania stanowi Status Mikrobioty Jelitowej obejmujący zarówno parametry bakteryjne, jak i drożdże.
Badanie można rozszerzyć o nielimitowaną ilość dodatkowych parametrów. Wyniki pozwalają na ukierunkowanie terapii indywidualnie dobranej do potrzeb pacjenta.
Przyjmowane leki mogą mieć wpływ na wyniki – sprawdź charakterystykę leków załączoną poniżej.
Nie należy pobierać próbki, jeśli występuje aktywne krwawienie z układu pokarmowego np. z hemoroidów.
Kobiety nie powinny pobierać próbki kału w trakcie menstruacji.
Należy uważać, aby nie zanieczyścić próbki kału, moczem lub wodą.
4 tygodnie przed pobraniem materiału do badania
Należy odczekać co najmniej 4 tygodnie po wykonaniu kolonoskopii lub lewatywy z baru, przed rozpoczęciem pobrania próbki.
2 tygodnie przed pobraniem materiału do badania
Należy zakończyć przyjmowanie antybiotyków, środków przeciwpasożytniczych, przeciwgrzybiczych, suplementów probiotycznych (np. acidophilus), prebiotyków i synbiotyków (w tym produktów spożywczych tj. kefirów, jogurtów oraz wszelkich kiszonek itp.)., inhibitorów pompy protonowej (IPP) i bizmutu.
2 dni przed pobraniem materiału do badania
Należy odstawić aspirynę i inne NLPZ (np. ibuprofen), enzymy trawienne, czopki doodbytnicze (np. glicerynowe), lewatywy, węgiel aktywowany, chlorowodorek betainy, środki zobojętniające kwas solny, wszelkie środki przeczyszczające, olej mineralny, olej rycynowy i glinkę bentonitową.
ANALIZA HISTAMINY:
3 dni przed pobraniem materiału do badania
Należy odstawić niektóre produkty powodujące wyrzut histaminy: alkohol (czerwone wino, piwo pszeniczne, szampan), ocet (wyjątkiem jest ocet spirytusowy), kiszona kapusta, dojrzewające sery, drożdże, salami, surowe szynki, surowe kiełbasy, makrelę, tuńczyka, śledzie marynowane, piklingi, łososia, makrelę wędzoną w tym puszkowaną, skorupiaki, pomidory, szpinak, rośliny strączkowe, pieczarki, bakłażan, pomarańcze, grejpfruty, banany, ananasy, truskawki, kiwi, papaje, maliny, gruszki, awokado, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca, kakao, czekoladę.
W przypadku badań kontrolnych analizujących skuteczność terapii należy kontynuować przyjmowanie leków i suplementów.
Przerwanie stosowania jakiegokolwiek leku powinno przebiegać pod opieką lekarza.
Charakterystyka niektórych substancji czynnych oraz schorzeń (analiza kału): PDF – do pobrania