to jedne z najbardziej istotnych składników odżywczych w diecie człowieka. Modyfikacja wzorców żywieniowych doprowadziła do wzrostu spożycia kwasów tłuszczowych omega-6, a tym samym wyraźnego zmniejszenia omega-3, co spowodowało nierównowagę, w wyniku czego bardzo różni się od pierwotnego stosunku 1:1 u ludzi w przeszłości.
Analiza Kwasów Tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich. Dwa najważniejsze z nich to EPA i DHA. Należy podkreślić, że kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego (kwas alfa-linolenowy, lub ALA) będą miały niewielki lub żaden wpływ na indeks omega-3, dlatego też ALA nie jest skutecznym zamiennikiem dla EPA i DHA. Aby upewnić się, że wskaźnik omega-3 pozostaje w docelowym zakresie, zaleca się ponowne sprawdzanie go co sześć miesięcy.
Dysproporcja między kwasami omega-3 do omega-6
sprzyja powstawaniu chorób o podłożu zapalnym, układu krążenia, zaburzeniom hormonalnym, autoimmunologicznym, psychicznym, zwyrodnieniom układu nerwowego oraz chorobom związanym z kondycją włosów i skóry, jak zapalenie skóry, łysienie, łamliwość paznokci, przesuszanie i łamliwość włosów.
Kwasy tłuszczowe pełnią ważną funkcję w budowie i przebudowie nowych struktur komórkowych, np. wokół błony komórkowej. Wpływają nie tylko na płynność krwi, ale także na aktywność i przepuszczalność błon komórkowych. Odgrywają również podstawową rolę w funkcjonowaniu komórek nerwowych i mózgu, a także w rozwoju neurologicznym u dzieci. Stanowią materiał wyjściowy do tworzenia hormonów tkankowych o funkcjach regulacyjnych w organizmie. Wiele badań wykazało, że wyższy
Poziom wskaźnika omega-3
zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. chorób serca, udaru, demencji czy depresji, a ponadto sprzyja długowieczności. Podniesienie swojego indeksu omega-3 dzięki odpowiednio dobranej suplementacji na podstawie uzyskanego raportu z badania i utrzymanie go w prawidłowych wartościach zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Ponadto wykazano większą utratę masy ciała u osób dorosłych przyjmujących kwasy omega-3 w porównaniu z osobami, które go nie przyjmowały.
Raport z badania zawiera pełny profil kwasów tłuszczowych (wielonienasycone kwasy omega-3, omega-6, jednonienasycony kwas oleinowy, nasycone kwasy tłuszczowe, indeks Budwiga, wskaźnik długołańcuchowych kwasów tłuszczowych stosunek omega-6 : omega-3, stosunek AA/EPA
LABORATORIUM REKOMENDUJE
Niniejsze badanie nie wymaga specjalnej diety.
W dniu pobrania próbki należy wstrzymać się od przyjmowania tzw. olejów uzupełniających (np. oleju rybiego).
Nieprawidłowości, które mogą zostać oznaczone w wyniku, ujawnią indywidualne potrzeby organizmu, które nie zostały zaspokojone przez niedawne przyjmowanie suplementów i stosowaną dietę.
DODATKOWO ZALECAMY
24 godziny przed pobraniem materiału do badania
Przez cały dzień należy przyjmować większe ilości płynów w celu odpowiedniego rozrzedzenia krwi.
Należy pościć przez ok. 12 h przed pobraniem próbki.
W dniu pobrania materiału do badania
W celu ułatwienia pobrania krwi, zalecamy na czczo wypić szklankę wody.
Próbki nie należy pobierać po wysiłku fizycznym.
W przypadku badań kontrolnych analizujących skuteczność terapii należy kontynuować przyjmowanie leków i suplementów.
Przerwanie stosowania jakiegokolwiek leku powinno przebiegać pod opieką lekarza.