Pakiety „NA START” – Autyzm
Autyzm często jest określany jako zaburzenie spektralne, co oznacza, że objawy mogą być bardzo różnorodne. Obecnie poznanych jest wiele czynników mogących mieć wpływ na wystąpienie i zaostrzenie objawów. Zazwyczaj jest to kombinacja czynników genetycznych, środowiskowych, metabolicznych i innych, stanowiących unikatową, indywidualną kombinację, różną dla poszczególnych osób objętych tym zaburzeniem.
Na podstawie proponowanych badań, możemy podejmować różnorodne interwencje. Zaczynamy od koniecznych interwencji dietetycznych, jak np.: leczenia przeciwgrzybiczego, łagodzenia stanów zapalnych, wspierania i uzupełniania w sposób celowany mikrobioty jelitowej, podjęcia walki z patogenami, aktywizowania immunologii jelitowej, uszczelniania bariery jelitowej, aż do poprawy procesów trawienia i wchłaniania.
Objawy ze strony przewodu pokarmowego dotykają aż 70% dzieci autystycznych. Przeprowadzone badania wskazują, że dolegliwości związane z dysfunkcją układu pokarmowego mają swoje odzwierciedlenie w zwiększonej drażliwości, niepokoju, problemach ze snem, agresją, autoagresją i wycofaniu społecznym. W grupie dzieci ze zdiagnozowanym autyzmem, zanotowano występowanie bólu brzucha, bardzo często zaparcia, biegunki, refluks, dyskomfort w obrębie cewki moczowej, stawów (wywołane odkładaniem się szczawianów) oraz inne przykre dolegliwości.
Proponowane badania polegają na laboratoryjnej analizie mikrobioty jelitowej z zaznaczeniem zarówno deficytów bakteryjnych, szczególnie jak i przerostu patogennej flory dysbiotycznej. W zakres badania wchodzi również analiza markerów stanu zapalnego, ocena trawienia i wchłaniania, ocena markerów trzustkowych oraz immunologii jelit. W odróżnieniu do amerykańskich badań np. CSA, zawierają ilościowe i jakościowe przedstawienie parametrów bakteryjnych/drożdży wyrażoną w jtk/g.
Pakiet I zawiera podstawową wersję Badania Bazowego Jelit. W zakres badania oprócz części mikrobiologicznej wchodzi również analiza markerów stanu zapalnego, ocena trawienia i wchłaniania, ocena markerów trzustkowych oraz immunologii jelit.
W pakiecie II Badanie Bazowe Jelit zostało zastąpione badaniem Analiza Mikrobiomu Profil Kompleksowy w ramach którego przeprowadzana jest szersza analiza mikrobioty jelitowej wraz z analizą próbki pod kątem pasożytów, oceną poziomu np. bakterii Oksalobakter (związanej z kumulacją szczawianów).
U dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu często stwierdza się zaburzenia równowagi flory jelitowej, do których należy przerost drożdży w jelitach, manifestujący się zmianami nastroju i zachowania. D-Arabinitol jest metabolitem wytwarzanym przez drożdże z rodzaju Candida. Badanie to pozwala na wykrycie czynnej infekcji, zwłaszcza u dzieci z osłabioną odpowiedzią immunologiczną, a jego podwyższone stężenie jest podstawą to wprowadzenia okresowej diety przeciwgrzybiczej oraz innych działań w tym zakresie.
Jako podstawową przyczynę wzrostu przeciwciał IgG w przebiegu nadwrażliwości pokarmowej uznaje się zespół nieszczelnego jelita, czyli przerwanie ciągłości bariery jelitowej. Przeciwciała IgG mogą wywołać reakcję po upływie wielu godzin lub nawet dni od zadziałania bodźca, co powoduje trudności w określeniu bezpośrednich zależności pomiędzy ekspozycją na określone składniki pokarmowe, a pojawieniem się określonych problemów. Objawami nietolerancji typu IgG 1-3, mogą być: mdłości, uczucie pełności, odbijanie, gazy, biegunki, wzdęcia, zaparcia. Objawami nietolerancji typu czwartego (IgG4), mogą być: trudności z zasypianiem i przewlekłe zmęczenie, zmiany zachowania, stany lękowe, migreny, bóle stawów i kości, zaburzenia widzenia, różnego rodzaju zmiany skórne. U dzieci z problemem rozwojowym zazwyczaj wykonuje się badanie IgG4.
U osób z autyzmem równie często występuje niealergiczna nadwrażliwość na gluten i kazeinę (tworzenie tzw. egzorfin). Metabolizm tych naturalnie występujących białek może być zaburzony, co skutkuje występowaniem produktów pośrednich zachodzących przemian – opioidów (peptydów). Przyczyną ich powstawania jest niedobór enzymu odpowiedzialnego za ich rozkład w organizmie, skutkiem czego opioidy dostają się przez obie bariery (jelito-krew i krew-mózg) do układu nerwowego – zmieniając zachowanie dziecka. Postawienie diagnozy nietolerancji glutenu i kazeiny na podstawie Analizy Substancji Opiatowych z Moczu i zastosowanie restrykcyjnej diety bezglutenowej, bezmlecznej lub obu, sprawia, że większość osób z nietolerancją odczuwa poprawę zdrowia, dzięki wycofaniu różnych objawów.
1. Pobranie próbki kału – próbkę kału zalecamy pobrać do 3 dni przed planowaną wysyłką. Przy pobraniu kału zaleca się przyjmowanie standardowej ilości płynów. Nie należy spożywać żywności probiotycznej oraz wysokohistaminowej. Próbkę po pobraniu należy umieścić w lodówce.
2. Pobranie próbki moczu – próbkę moczu zalecamy pobrać dzień przed planowaną wysyłką.
Mocz do badania powinien być odpowiednio stężony (zagęszczony), dlatego dzień przed jego pobraniem należy znacznie ograniczyć przyjmowanie płynów. Od godziny 18:00 nie należy podawać płynów w ogóle – o ile to możliwe. Ma to wpływ na oznaczenie kreatyniny, która aby badanie było miarodajne, powinna być odpowiednio wysoka. Rozcieńczony mocz charakteryzuje się niskim poziomem kreatyniny, co uniemożliwia uzyskanie reprezentatywnego wyniku badania. Próbkę po pobraniu należy przechowywać w lodówce, aż do dnia wysyłki. Proszę pamiętać również o niespożywaniu witaminy C (soki, owoce, warzywa, suplementy) na 3 dni przed pobraniem próbki moczu.
3. Pobranie próbki krwi – próbkę krwi należy pobrać w dniu planowanej wysyłki. Krew przed pobraniem powinna być odpowiednio rozcieńczona, dlatego dzień przed pobraniem należy znacznie zwiększyć podaż przyjmowanych płynów.