Kompleksowa Analiza Kału (CSA)
Badanie CSA pomaga określić przyczyny objawów żołądkowo-jelitowych oraz analizuje kluczowe markery trawienia, wchłaniania i stanu zapalnego. Zawiera kompleksową analizę bakteriologiczną
i hodowle drożdży w celu identyfikacji obecności flory korzystnej, niezrównoważonej i dysbiotycznej, a także patogeny bakteryjne analizowane według metod PCR i innych złotych standardów, takich jak metody hodowlane. Dodatkowo przeprowadza się również badanie wrażliwości drobnoustrojów na środki farmaceutyczne i naturalne dla wyhodowanych gatunków bakterii i grzybów.
Analiza Kwasów Organicznych (OAT)
Badanie OAT jest przekrojowym badaniem, które służy do oceny żywieniowej i metabolicznej całego organizmu. Dostarcza informacji o równowadze biochemicznej organizmu poprzez analizę 76 produktów ubocznych metabolizmu w moczu z kreatyniną włącznie. Pozwala zobrazować sytuację metaboliczną pacjenta za pomocą jednej próbki moczu, dzięki czemu pobranie materiału nie stanowi problemu także w przypadku dzieci.
Badanie:
- umożliwia analizę wykorzystania składników odżywczych spożywanych z pokarmem i ich przemianę w energię (ATP), która odbywa się przy udziale enzymów i ich kofaktorów,
- zawiera markery poziomu witamin i minerałów, stresu oksydacyjnego oraz poziomu neuroprzekaźników,
- ocenia przerost drobnoustrojów jelitowych poprzez analizę ich metabolitów, takich jak drożdże, grzyby, pleśnie i bakterie
jako jedyne na rynku badanie,
- ocenia poziom szczawianów w moczu, które są silnie skorelowane z wieloma chorobami przewlekłymi.